De Kerf, elke keer weer anders!

Het natuurgebied De Kerf ( een soort Slufter, maar dan een kunstmatig aangelegde open verbinding met de zee door weggraven van een stuk duinen tussen Bergen en Schoorl) speelt al 14 jaar een belangrijke rol in mijn werk.

De Kerf heeft duizend gezichten die ik op minstens zoveel foto's, een videofilm en diverse schilderijen heb vastgelegd. De steeds veranderende structuren die ontstaan door wind, water, zon en zand fascineren me, net zoals de invloed van de mens die via de zee soms bizarre voorwerpen achterlaat.

Sommige voorwerpen, vooral die van bijna onverteerbare kunststoffen, liggen er al jaren en komen soms weer onder het zand vandaan. Andere zwerven maanden door de Kerf om tenslotte onder duinzand en overwoekerd door planten te verdwijnen. De cyclus van de verteerbaren is korter.

Het verhaal van die voorwerpen heb ik in beeld vastgelegd, maar ook de levenscyclus van plant en dier, zoals de nu vrijwel verdwenen zeeaster, eigenzinnige flora van de brakke grond. De meeste Kerfbezoekers herinneren zich nog wel de talrijke zonnenbloemen uit aangespoeld zaad in 1999. Hun gevecht om te overleven op het droge zand was prachtig om te volgen!

Tussen natuurlijke en onnatuurlijke materialen ontstaat er een nieuwe beeldtaal. Eenvoudige alledaagse voorwerpen krijgen door weersinvloeden en de tand des tijds een nieuwe uitstraling. Klik op zee'schuim' , doorbraak 2008 en zand 2008 -2011 voor de meest recente schilderijen en foto's.